Resebeskrivning – Nepal Kvinnoresa med vandring

Print Friendly, PDF & Email

Utförlig resplan

 

Dag 1: Flyg till Kathmandu (Måltider ombord på planet)

 

Dag 2: Kathmandu
Vi landar i Kathmandu vid lunchtid och på flygplatsen välkomnas vi av vår färdledare Jenny. Vår egen buss kör oss till Pashupatinath, det heligaste hindutemplet i Nepal. Templet är vackert beläget vid Bagmatiflodens strand och hit vallfärdar 10 000-tals pilgrimer varje år. På trappstegen ”ghats” ned mot floden kremeras de döda. Eldarna brinner dygnet runt alla dagar i veckan och området är fyllt med heliga män, besökare, blommor, rökelse och apor. Den starka atmosfären berör! Vi fortsätter till det tibetanska buddhistcentret Boudha, där vi ser stupan. Efter lunch fortsätter vi in till centrala Kathmandu och vårt hotell som är beläget i den livliga stadsdelen Thamel. Dagen avslutas med en gemensam välkomstmiddag.
(Måltider ombord på planet, L, M)

 

Dag 3: Kathmandu
Efter frukost promenerar vi genom stadens stora livliga marknadsområde, där lokalbefolkningen köper sin mat och andra förnödenheter. Här doftar det av spännande kryddor! Någon kanske vill sy upp en egen nepalesisk dress? På tyggatan finns vackra tyger i alla färger och mönster och Jenny känner en bra skräddare. I Kathmandu är religionen ständigt närvarande. Vi passerar trånga gränder som leder till stora torg med tempel och offerplatser. Vår färdledare känner till de spännande berättelserna om alla lokala gudomligheter och demoner som hör hemma här. Tillsammans med Jenny fortsätter vi att utforska huvudstaden. Vi promenerar till Kathmandus värdsarvslistade palatstorg, Durbartorget, med tempel och palats från 1500-1700-talet. På eftermiddagen besöker vi ett välskött barnhem, för flickor från 9 år och uppåt, som drivs av Föreningen för Gatubarn i Nepal. Kvällen går i musikens tecken! Vi får möta en av Jennys vänner som är duktig på att spela sarod, ett av Nepals nationalinstrument. Den som vill får gärna försöka sig på att spela! Ikväll äter vi middag på en traditionell thakali restaurang. (F, L, M)

 

Dag 4: Patan
Idag åker vi till systerstaden Patan. Här är det lugnare tempo och mindre trafik än i Kathmandu. Patan är fyllt av olika små tempel, krokiga bakgator, trånga gränder och vackra hus med snidade detaljer. Med lite tur får vi möjlighet att se den levande gudinnan Kumari. Det är en ung flicka som i 4-8 årsåldern utses till gudinna. Hon innehar den gudomliga tronen tills gudomligheten avtar, vilket visar sig genom att hon blöder, t.ex. menstruation eller olyckshändelse. Efter lunch åker vi tillbaka till Thamel och spenderar eftermiddagen på egen hand. De som vill kan gå och fika, shoppa eller se någon av de andra sevärdheterna i staden. Dagen avslutas med en god middag a’ la maharaja med tillhörande underhållning bestående av sång och dans. (F, L, M)

 

Dag 5: Kathmandu-Bandipur
Efter frukost checkar vi ut från hotellet i Kathmandu och vi styr kosan mot den vackra newaristaden Bandipur. Bussen snirklar sig uppför bergen som omger Kathmandudalen och resan bjuder på fina vyer. Vi färdas i lugn takt och stannar för foto-, te- och lunchpauser. Nepal är ett vackert land att resa i och det är spännande att titta ut genom bussfönstret! Vi färdas längs floden Trishuli, passerar byar där vi ser hur byborna lever sitt vardagsliv ute på gården snarare än inne i sina hus. Här lagas mat, man sköter sin hygien och tvätt och man umgås med sina grannar.
Tidig eftermiddag kommer vi fram till Bandipur belägen uppe på en bergskam. Staden var från början en viktig handelsstad belägen vid en handelsled, men då en ny väg byggdes förbigicks Bandipur och lämnades att förfalla. I början på 2000-talet startades en omfattande renovering av staden och numera är det Nepals svar på Schweiz: ett torg med uteserveringar och prunkade blomsterlådor i fönstren. All trafik är avstängd i staden och det är en lugn och fridfull stad att strosa runt i. Här kan man i lugn och ro titta på omgivningarna och stanna till för att prata med de nyfikna invånarna, som ofta sysslar med olika hantverk utomhus. (F, L, M)

 

Dag 6: Bandipur-Pokhara
Idag fortsätter vi vår resa till staden Pokhara, en bussresa på knappt 4 timmar. Pokhara är vackert beläget vid Phewasjön och vid klart väder har man en fin utsikt över de höga snöklädda bergstopparna. Efter incheckning och lunch är resterande del av dagen fri för egna aktiviteter och genomgång inför vandringen. (F, L, M)

 

Dag 7: Phedi (1 130 möh)—Pothana (1 900 möh), ca 4 timmar
Efter en halv timmes körning når vi Phedi, starten för vår vandring. Vi vandrar upp till byn Dhampus (1 650 möh) och får vid klart väder en fantastisk vy över Annapurnamassivet. Stigen tar oss vidare till Pothana, en vacker liten by omgiven av skogar. Här övernattar vi på gästhus. (F, L, M)

 

Dag 8: Pothana (1 900 möh)–Landrung (1 646 möh), ca 5 timmar
Vår vandring börjar med en lätt vandring upp genom skogen till byn Deurali (2 100 möh) med fin utsikt år båda håll. Härifrån bär det nedför till en liten bäck, sedan är stigen relativt flack – så flackt det blir i Himalaya! Vi passerar risfält i terrassodling och går genom ett varierat landskap på vår väg till Landrung. (F, L, M)

 

Dag 9: Landrung (1 646 möh)—Ghandruk (1 951 möh), ca 5 timmar
Idag bär det brant nedför 300 m till Modifloden och sedan lika mycket uppför till byn Ghandruk, som är gurungfolkets kulturella centrum. Här är vi ännu djupare inne i Annapurnamassivet och om det är klart ser vi på nära håll Annapurna South (7 219 möh), Himalchuli (6 441 möh), Gangapurna (7 454 möh), Machapuchhare (6 993 möh) och Annapurna II och IV (7 939 resp 7 525 möh). Ghandruk är en fin by där husen har spåntak och runt om breder risfält ut sig. I Ghandruk har Annapurna Conservation Area Project (ACAP) sitt första huvudkontor. ACAP är ett naturvårdsprojekt som arbetar för att bevara naturen såväl som kulturen. Vi besöker projektet och lär oss vad vi kan göra för att skydda den ömtåliga miljön i Annapurna. (F, L, M)

 

Dag 10: Ghandrung (1 951 möh)—Tadapani (2 680 möh), ca 5 timmar
Idag börjar vår vandring genom en vacker skog. Stigen löper sakta uppför. Strax innan vi når den lilla byn Bhaisi Kharka stiger stigen brant. Sedan följer vi en relativt flack stig genom rhododendronskog. Här lever apor och har vi tur får vi se langurer. Från byn Tadapani där vi stannar över natten har vi en fantastisk vy över Machhapuchhare. (F, L, M)

 

Dag 11: Tadapani (2 680 möh)—Ghorepani (2 750 möh), ca 6 timmar
Först bär det av nedför till en bäck och sedan direkt upp igen till byn Banthanti (2 520 möh). Härifrån vandrar vi som i en tunnel genom rhododendron- och tallskog till byn Deurali (2 990 möh). Sista biten till byn Ghorepani där vi ska stanna över natten går på en bergskam med härliga vyer över bergen. (F, L, M)

 

Dag 12: Ghorepani (2 750 möh)—Ulleri (2 073 möh) 4-6 timmar
Dagsetappen är på ca 6 timmar om du går upp på Poon Hill, annars ca 4 timmar Den som vill stiger upp tidigt och går med guide och ficklampa upp på Poon Hill, 3 210 möh, för att om det är klart se soluppgången och det magnifika panoramat och solens ljusspel över Himalayas toppar. Efter frukost ger vi oss alla av. Vi vandrar på en bergskam genom rhododendronskogar till byn Ulleri som är dagens slutdestination. (F, L, M)

 

Dag 13: Ulleri (2 073 möh)—Nayapul (1 070 möh), ca 5 timmar
Först går det brant utför till Tikhedhungafloden där vi går över en hängbro. Sedan går vi sakta ned till byn Nayapul där vår buss väntar på oss. (F, L)

 

Dag 14: Pokhara – Kathmandu
Vi säger farväl till bergen och tar flyget tillbaka till Kathmandu och checkar in på ”vårt” hotell. På kvällen möter vi upp med rundresegruppen och vid den gemensamma middagen får vi chansen att utbyta erfarenheter från veckan då vi haft helt olika program. (F, M)

 

Dag 15: Besök på HRDC sjukhuset, världsarvet Bhaktapur och middag hos nepalesisk familj
Idag ska vi besöka ett projekt som stöds av Gränslösa Resor ortopedsjukhuset HRDC. I samband med vårens vandringsresa i Nepal bekostade vi till hundra procent en medicinsk ortopedmottagning i en bergsby. Sjukhuset har mobila mottagningar över hela Nepal, för att barn på landsbygden och i avlägsna bergsbyar ska få möjlighet till vård. I Nepal är ett fysiskt handikapp ett hinder på många sätt, många barn förlorar sin rätt till utbildning och ett normalt liv på grund av handikapp som skulle kunna gå att bota. HRDC hjälper de barn som inte har möjlighet att på egen hand bekosta vård och dyra operationer. Sjukhuset har kapacitet att ta emot ca 300 patienter per månad och här erbjuds olika behandlingar, operationer, sjukgymnastik och proteser (vilka tillverkas på sjukhuset). Familjerna får stöttning och det finns även en skola på sjukhuset. På eftermiddagen utforskar vi Bhaktapur, ett av Kathmandudalens många världsarv. Det är den tredje av Kathmandudalens forna kungliga huvudstäder. Många av templen blev hårt åtgångna av jordbävningen, men är under uppbyggnad och här är den medeltida prägeln om möjligt ännu starkare än i Patan. Det är lugnt och skönt och betydligt mindre trafik och man kan njuta av atmosfären och folklivet. Vi strövar runt på stadens stenbelagda gränder, kikar in på bakgårdar och får se träsnideri, krukmakeri med mera. Vår sista kväll i Nepal är vi hembjudna till vår färdledares nepalesiska vänner på middag. Vi får njuta av god nepalesisk mat och trevligt umgänge. En kväll att minnas! (F, L, M)

 

Dag 16: Flyg från Kathmandu
Efter frukost checkar vi ut och beger oss till flygplatsen. Vårt flyg avgår vid lunchtid från Kathmandu och vi landar i Istanbul under kvällen. Övernattning i Istanbul (F, måltider ombord på flyget)

 

Dag 17: Hemkomst
Avresa från Istanbul på morgonen och vi landar i Skandinavien under förmiddagen. (måltider på flyget)

 

Måltider som ingår: F (Frukost), L (Lunch), M (Middag)

 

Vi reserverar oss för ändringar och att programmet kan komma att kastas om. Vi är inbjudna till Jennys vänner, men naturligtvis kan saker inträffa som gör det omöjligt att träffa dem så som planerat. Om något möte eller programpunkt inte skulle gå att genomföra försöker vi alltid hitta ett likvärdigt alternativ. I Nepal har man alltid en plan B och C!

 

 

RESEFAKTA

 

 

För ytterligare information kontakta Gränslösa Resor

Tel: 0151-20900, E-post: info@granslosaresor.se: Hemsida. www.granslosaresor.se

 

 

< Tillbaka

DELA DEN HÄR SIDAN MED ANDRA
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone