Resebeskrivning – Nepal Kvinnoresa med vandring

Print Friendly, PDF & Email

Program

 

Dag 1, 13/11: Flyg till Kathmandu
(Måltider ombord på planet)

 

Dag 2, 14/11: Kathmandu
Vi landar i Kathmandu vid lunchtid och på flygplatsen välkomnas vi av vår färdledare Jenny. Vår egen buss kör oss till det tibetanska buddhistcentret Boudha där vi checkar in på vårt hotell som ligger fem minuters promenad från Nepals största buddhistiska stupa, ett av Kathmandudalens sju världsarv. Efter att vi lämnat väskorna tar vi en promenad och ser stupan och folklivet omkring samt äter lunch. Därefter åker vi till Pashupatinath, det heligaste hindutemplet i Nepal. Templet är vackert beläget vid Bagmatiflodens strand och hit vallfärdar 10 000-tals pilgrimer varje år. På trappstegen ”ghats” ned mot floden kremeras de döda. Eldarna brinner dygnet runt alla dagar i veckan och området är fyllt med heliga män, besökare, blommor, rökelse och apor. Den starka atmosfären berör! På kvällen väntar en gemensam välkomstmiddag. (Måltider ombord på planet, L, M)

 

Dag 3, 15/11: Besök på HRDC sjukhuset och världsarvet Bhaktapur
I dag utforskar vi Bhaktapur, ett av Kathmandudalens många världsarv. Det är den tredje av Kathmandu-dalens forna kungliga huvudstäder. Många av templen blev hårt åtgångna av jordbävningen, men är under uppbyggnad och här är den medeltida prägeln om möjligt ännu starkare än i Patan. Det är lugnt och skönt och betydligt mindre trafik och man kan njuta av atmosfären och folklivet. Vi strövar runt på stadens stenbelagda gränder, kikar in på bakgårdar och får se träsnideri, krukmakeri med mera. På eftermiddagen besöker vi ett projekt som stöds av Gränslösa Resor, ortopedsjukhuset HRDC. I samband med vårens vandringsresa i Nepal bekostade vi till hundra procent en medicinsk ortopedmottagning i en bergsby. Sjukhuset har mobila mottagningar över hela Nepal, för att barn på landsbygden och i avlägsna bergsbyar ska få möjlighet till vård. I Nepal är ett fysiskt handikapp ett hinder på många sätt, många barn förlorar sin rätt till utbildning och ett normalt liv på grund av handikapp som skulle kunna gå att bota. HRDC hjälper de barn som inte har möjlighet att på egen hand bekosta vård och dyra operationer. Sjukhuset har kapacitet att ta emot ca 300 patienter per månad och här erbjuds olika behandlingar, operationer, sjukgymnastik och proteser. Familjerna får stöttning och det finns även en skola på sjukhuset. (F, L, M)

 

Dag 4, 16/11: Kathmandu – Majhigaun – Kurintar
Nu lämnar vi storstaden och beger oss ut på landsbygden. Idag besöker vi byn Maghi Gaun i Nuwakot belägen på en sluttning ovanför Trisulifloden. Föreningen för gatubarn i Nepal har engagerat sig i byn och arbetar för att ge byborna möjlighet att bli självförsörjande, ett viktigt led i föreningens arbete mot att barn hamnar i tiggeri på Kathmandus gator eller faller offer för trafficking. Många byar i Nepal ligger bortom allfartsvägarna och Majhigaun är inget undantag. Den sista biten fram till byn får vi promenera, en lätt vandring på ca 20 minuter och vi får en fin utsikt över floden när vi går över den långa hängbron. Vi träffar byborna och får se de projekt som är på väg att göra byn självförsörjande, med vatten, getter och biodling har kvinnorna möjlighet till inkomst och barnen får möjlighet att gå i skolan. Efter en givande dag i byn promenerar vi tillbaka till bussen och fortsätter till Riverside Springs Resort i Kurintar, ca 2,5 timmars körning från Majhigaun och vi övernattar där. (F, L, M)

 

Dag 5, 17/11: Kurintar – Pokhara
Idag fortsätter vi vår resa till staden Pokhara, som är vackert beläget vid Phewasjön och vid klart väder har man en fin utsikt över de höga snöklädda bergstopparna. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg och genomgång inför vandringen. Man kan sätta sig på en trevlig uteservering och ta något gott att dricka, ta en båttur på sjön eller strosa omkring i de mängder av butiker som finns i staden. Med all säkerhet stöter vi på fler vandrare i Pokhara, det här är en stad som många använder som bas inför sin vandring och Annapurnaområdet har många populära vandringsleder. (F, L, M)

 

Dag 6, 18/11: Phedi (1 130 möh)—Pothana (1 900 möh), ca 4 timmar
Efter en halv timmes körning når vi Phedi, starten för vår vandring. Vi vandrar upp till byn Dhampus (1 650 möh) och får vid klart väder en fantastisk vy över Annapurnamassivet. Stigen tar oss vidare till Pothana, en vacker liten by omgiven av skogar. Här övernattar vi på gästhus. (F, L, M)

 

Dag 7, 19/11: Pothana (1 900 möh)–Landrung (1 646 möh), ca 5 timmar
Vår vandring börjar med en lätt vandring upp genom skogen till byn Deurali (2 100 möh) med fin utsikt år båda håll. Härifrån bär det nedför till en liten bäck, sedan är stigen relativt flack – så flackt det blir i Himalaya! Vi passerar risfält i terrassodling och går genom ett varierat landskap på vår väg till Landrung. (F, L, M)

 

Dag 8, 20/11: Landrung (1 646 möh)—Ghandruk (1 951 möh), ca 5 timmar
Idag bär det brant nedför 300 m till Modifloden och sedan lika mycket uppför till byn Ghandruk, som är gurungfolkets kulturella centrum. Här är vi ännu djupare inne i Annapurnamassivet och om det är klart ser vi på nära håll Annapurna South (7 219 möh), Himalchuli (6 441 möh), Gangapurna (7 454 möh), Machapuchhare (6 993 möh) och Annapurna II och IV (7 939 resp 7 525 möh). Ghandruk är en fin by där husen har spåntak och runt om breder risfält ut sig. I Ghandruk har Annapurna Conservation Area Project (ACAP) sitt första huvudkontor. ACAP är ett naturvårdsprojekt som arbetar för att bevara naturen såväl som kulturen. Vi besöker projektet och lär oss vad vi kan göra för att skydda den ömtåliga miljön i Annapurna. (F, L, M)

 

Dag 9, 21/11: Ghandrung (1 951 möh)—Tadapani (2 680 möh), ca 5 timmar
Idag börjar vår vandring genom en vacker skog. Stigen löper sakta uppför. Strax innan vi når den lilla byn Bhaisi Kharka stiger stigen brant. Sedan följer vi en relativt flack stig genom rhododendronskog. Här lever apor och har vi tur får vi se langurer. Från byn Tadapani där vi stannar över natten har vi en fantastisk vy över Machhapuchhare. (F, L, M)

 

Dag 10, 22/11: Tadapani (2 680 möh)—Ghorepani (2 750 möh), ca 6 timmar
Först bär det av nedför till en bäck och sedan direkt upp igen till byn Banthanti (2 520 möh). Härifrån vandrar vi som i en tunnel genom rhododendron- och tallskog till byn Deurali (2 990 möh). Sista biten till byn Ghorepani där vi ska stanna över natten går på en bergskam med härliga vyer över bergen. (F, L, M)

 

Dag 11, 23/11: Ghorepani (2 750 möh)—Ulleri (2 073 möh) 4-6 timmar
Dagsetappen är på ca 6 timmar om du går upp på Poon Hill, annars ca 4 timmar Den som vill stiger upp tidigt och går med guide och ficklampa upp på Poon Hill, 3 210 möh, för att om det är klart se soluppgången och det magnifika panoramat och solens ljusspel över Himalayas toppar. Efter frukost ger vi oss alla av. Vi vandrar på en bergskam genom rhododendronskogar till byn Ulleri som är dagens slutdestination. (F, L, M)

 

Dag 12, 24/11: Ulleri (2 073 möh)—Nayapul (1 070 möh), ca 5 timmar
Först går det brant utför till Tikhedhungafloden där vi går över en hängbro. Sedan går vi sakta ned till byn Nayapul där vår buss väntar på oss för vidare transport till Pokhara och vårt hotell. (F, L)

 

Dag 13, 25/11: Pokhara – Kathmandu
Vi säger farväl till bergen och tar flyget tillbaka till Kathmandu och checkar in på vårt hotell i Thamel. På kvällen möter vi upp med rundresegruppen och vid den gemensamma middagen får vi chansen att utbyta erfarenheter från veckan då vi haft helt olika program. (F, M)

 

Dag 14, 26/11: Kathmandu
Efter frukost promenerar vi genom stadens stora livliga marknadsområde, där lokalbefolkningen köper sin mat och andra förnödenheter. Här doftar det av spännande kryddor och på tyggatan kan vi se färgglada tyger i olika material. I Kathmandu är religionen ständigt närvarande. Vi passerar trånga gränder som leder till stora torg med tempel och offerplatser. Vår färdledare känner till de spännande berättelserna om alla lokala gudomligheter och demoner som hör hemma här. Tillsammans med Jenny fortsätter vi att utforska huvudstaden. Vi promenerar till Kathmandus värdsarvslistade palatstorg, Durbartorget, med tempel och palats från 1500-1700-talet. Kvällen går i musikens tecken! Vi går hem till en av Jennys vänner som är duktig på att spela sarod, ett av Nepals nationalinstrument. Vi dricker te och får lyssna till musik. Ikväll äter vi middag på en traditionell thakali restaurang. (F, L, M)

 

Dag 15, 27/11: Kirtipur och middag hemma hos familj
Förmiddagen är fri för egna strövtåg och någon kanske vill göra några sista inköp innan hemresan. På eftermiddagen åker vi till Kirtipur, ett av Kathmandus gamla kungadömen som styrdes av en drottning. Här finns de gamla templen, palatset och till och med vapnen som användes då drottningen besegrades av Prithvi Narayan Shah och blev en del av Nepal. Jennys väninna, Honey, bor i staden och hon ser fram emot att få visa oss den gamla delen av Kirtipur. Under vår rundvandring gör vi bland annat ett besök på den lokala restaurangen Lahana. Restaurangen är känd i hela Kathmandu och den drivs av kvarterets kvinnor för att ge dem möjlighet till extra inkomster. Förutom att laga mat ägnar de sig också åt andra traditionella aktiviteter som är spännande att titta på. Stadspromenaden avslutas med middag hemma hos Honey och hennes familj. Vi får njuta av god nepalesisk mat och trevligt umgänge. En kväll att minnas! (F, L, M)

 

Dag 16-17, 28-29/11: Flyg hem
Efter frukost checkar vi ut och beger oss till flygplatsen. Vårt flyg avgår vid lunchtid och vi flyger via Istanbul och landar i Stockholm strax efter midnatt den 29/11. (F, måltider ombord på flyget)

 

Måltider som ingår: F (Frukost), L (Lunch), M (Middag)

 

Vi reserverar oss för ändringar och att programmet kan komma att kastas om. Vi är inbjudna till Jennys vänner, men naturligtvis kan saker inträffa som gör det omöjligt att träffa dem så som planerat. Om något möte eller programpunkt inte skulle gå att genomföra försöker vi alltid hitta ett likvärdigt alternativ. I Nepal har man alltid en plan B och C!

 

 

RESEFAKTA

 

 

För ytterligare information kontakta Gränslösa Resor

Tel: 0151-20900, E-post: info@granslosaresor.se: Hemsida. www.granslosaresor.se

 

 

< Tillbaka

DELA DEN HÄR SIDAN MED ANDRA
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone